حسام الدین چلبی

حسام الدین چلبی

حسام الدین چلبی

نام و نسب او را حسن بن محمد بن حسن بن اخی تُرک ذکر کرده‌اند.

والدین حسام الدین چلبی اصالتا اهل ارومیه بودند که به قونیه مهاجرت کرده بودند. حسام الدین چلبی در سال ۶۲۲ هجری قمری دیده به جهان گشود. ایشان در همان کودکی پدرشان را از دست دادند و نزد اخیان آناطولی پرورش یافت.

حسام الدین چلبی یار و یاور مولانا (جلال الدین محمد مولوی) بوده است. او مسلمانی سنی مذهب و شافعی و بسیار دیندار بود.

نظم کتاب مثنوی معنوی مولانا به درخواست ایشان صورت گرفته است و ذکر نام ایشان بارها در مثنوی معنوی آمده است. مولانا میسرود و حسام الدین چلبی نیز مینوشت و سپس با صدای بلند برای مولانا میخواند.

مولانا در مقدمه مثنوی ، حسام الدین را مفتاح خزاین عرش و امیر کنونی فرش و بایزید وقت و جنید زمان خوانده

لقب چلبی برای اولین بار به حسام الدین داده شده است.

واژه چلبی ریشه ای یونانی دارد به معنی بالا مقام و خوش آواز، چلبی در زبان ترکی به معنی آقا و سرور است و در زبان کوردی به معنی خدا و اولیا و در زبان سریانی از کلمه صلیب گرفته شده و به مردان مقدس اختصاصی داده میشود.

حسام الدین چلبی در سال ۶۸۳ هجری قمری درگذشت، آرامگاه ایشان در قونیه ترکیه قرار دارد.

لقب های حسام الدین چلبی:

  • مثنوی اورموی اصل: لقبی که مولانا به ایشان داده اند.
  • ابن اخی ترک

مثنوی معنوی مولانا یادگار دوره ی باهم بودن مولانا و حسام الدین چلبی است. قبل از آغاز نظم دفتر دوم مولانا، حسام الدین چلبی همسر خود را از دست داد و مولانا نیز پسرش را از دست داد و به مدت دوسال نظم مثنوی متوقف شد و دوباره در سال ۶۶۲ هجری قمری از سر گرفته شد.

بعد از وفات مولانا، پسر مولانا (بهاء ولد) مقام چلبی و شیخیت را به حسام الدین میدهد و ایشان بیش از ۱۰ سال سرپرستی اصحاب مولانا را بر عهده داشته اند. و بعد از چلبی نیز به تمامی فرزندان پسر از نسل مولوی مقام چلبی داده شده است و بعدها با صدور شناسنامه این افراد به اسم چلبی شناسنامه گرفتند.

 

مطلب پیشنهادی

حسین خان اعتضاد نظام

حسین خان اعتضاد نظام مشاهیر و بزرگان حسین خان جهانگیری یا همان حسین خان بیگلر …

دیدگاهتان را بنویسید