روستای قلندر سقز

روستای قلندر سقز

village-qelender

روستای قلندر سقز

روستای قلندر در ۳۰ کیلومتری شهرستان سقز، مسیر کانی نیاز بطرف سد لگزی، برروی مسیر بوکان- تکاب قرار گرفته است.

روستای قلندر دارای پتانسیل ها و آثار تاریخی و گردشگری بسیار غنی و باارزش و دارای ۱۲۰ خانوار و حدود ۶۰۰ نفر جمعیت است و در نزدیکی سد قرار دارد، دارای امکانات آب، برق، گاز، خانه بهداشت، مدرسه ابتدایی و متوسطه اول، شرکت تعاونی است و بیشتر مردم به کشاورزی و دامداری و بعضی فصول سال به ماهیگیری مشغولند.

مردم روستا بسیار صمیمی، مهمان نواز، دارای فرهنگ غنی در برخورد با میهمانان و قانع می باشند

این روستا مظلوم و مورد غفلت واقع شده، روستایی که مملو از آثار تاریخی و کم نظیر همچون: حمام تاریخی قلندر و عمارت تاریخی “فیض اله بیگی” و در جوار دریاچه و سد بزرگ لگزی  می باشد و عملاً روی گنج خوابیده است، در سایه کم توجهی مسئولان شهرستان و استان در گذشته، دهیار و شورای روستا، فعالان فرهنگی و حتی اهالی رسانه تاکنون نتوانسته بصورت شایسته ای از این پتانسیل ها و فرصت ها استفاده بنماید.

عمارت فاتح فیض اله بیگی

عمارت فاتح فیض اله بیگی دارای عرصه ای به مساحت ۲ هزار متر مربع و حیاط بزرگ با آبنما و فضاهای جنبی است که در ۲ طبقه ساخته شده و بنا دارای ایوان بلند با ۱۰ ستون چوبی در نمای اصلی احداث شده است و از جمله تزئینات این بنا می توان به تزئینات چوبی و درب و نرده ها اشاره کرد.

 

حمام تاریخی قلندر

حمام قلندر که نام و وجه تسمیه آن از نام محل روستای قلندر واقع در شهرستان سقز گرفته شده و از بناهای عمومی متعلق به آن روستا می باشدکه تاریخ ساخت آن متعلق به اواخر دوره حکومت  قاجاریه در ایران و توسط خاندان فیض اله بیگی از طوریف مشهور منطقه احداث شده است.

 از ویژگی های بارز احداث بنای حمام قلندر هم تراز بودن کف بنا با معابر و زمین های اطراف می باشد که در نوع خود با توجه به شرایط اقلیمی و مقایسه با غالب حمام های هم دوره ساخت و احداث آنها در زیر زمین قابل بررسی و تامل می باشد.

ورودی، هشتی، بینه، سربینه، گرمخانه، میاندر، سرویسهای بهداشتی، خلوتی و خزینه عناصر تشکیل دهنده این بنا است و به گفته افراد کهنسال روستا در داخل حمام نقاشی های وجود داشته که امروز اثری از آنها باقی نمانده است.

 دیوارها و کرسه چینی آن با چیدمانی بسیار منظم تا ارتفاع مورد نیاز اقلیم توسط سنگ های لاشه و قلوه بنا شده است و سقف این بنا با قوس ها و سیستم طاق و گنبد بنا شده است. مصالح مصرفی بنا کاملاً بوم آورد بوده و از ساده ترین مصالح در دسترس یعنی سنگ، آجر، خشت نسوز، ملات ساروج و… در ساخت این حمام استفاده شده است.

این حمام تاریخی سال ها مورد بی توجهی قرار گرفته بود و وضعیت اسفباری داشته، به طوریکه اهالی روستا می گویند بخش عمده ای از سقف آن فروریخته و به زباله دان تبدیل شده بود، اما ثبت ملی آن روند بازسازی آن را تا حدودی تسهیل نموده است و شروع اقدامات بازسازی و ساماندهی آن امیدوارکننده است و باید از متولیات امر یعنی میراث فرهنگی و پیمانکار و دست اندرکاران موضوع تشکر نمود و لازمست با جدیت کار را ادمه دهند.

 بهرحال این حمام بسیار جالب توجه و به لحاظ معماری، بزرگی و نیز قسمت های مختلف با بسیاری از حمام های تاریخی شهرهایی مثل تبریز، زنجان، کاشان و… برابری می کند.

 

ضرورت تبدیل قلندر به روستای هدف یا محور گردشگری

روستای قلندر دارای موقعیت جغرافیایی و پتانسیل تاریخی و طبیعی مناسبی برای تبدیل شدن به روستای هدف یا محور گردشگری است.

وجود بناهای تاریخی همچون: عمارت فیض اله بیگی و حمام تاریخی، آثار طبیعی گردشگری و همجواری با دریاچه سد لگزی، ظرفیتی مهم برای توسعه گردشگری از جمله بوم گردی و رونق اقتصادی روستا است، مسیر دسترسی آن از سقز یعنی مسیر کانی نیاز به دلیل همجواری دارای جاذبه های زیادی بوده و بواسطه قرار گرفتن برروی جاده اصلی بوکان- شائین دژ و تکاب اهمیت آن دوچندان می باشد. لذا برنامه ریزی برای تبدیل آن به روستای هدف یا محور گردشگری کمک مناسبی به رونق کسب و کار، اشتغال زایی، عمران روستایی و… در این منطقه است. 

 

روستای قلندر سقز,روستای قلندر,قلندر,روستاهای سقز,جاذبه های گردشگری سقز,سقز,,,,

 

آدرس سد لگزی عالمآ و یا عامدآ با هر نیتی در شبکه‌های مجازی سیاسی اجتماعی غلط آورده میشود. گاهی در مسیر بوکان با نام بوکان ، کاهی سد کوروش و گاهی سد ” شهید کاظمی” و…..
این سد در شرق شهر سقز و حول و حومه روستاهای طرف راست دریاچه ( آلکلو – لگزی – حسن‌آباد- خوشه‌دره ) و در طرف چپ دریاچه ( نوبهار – قلعه‌گاه – قلندر ) که همگی این روستاها از توابع شهرستان سقز و در ٢٩ km این شهر قرار دارد.
بدینوسیله نه در مسیر جغرافیائی شمال یعنی بوکان بلکه مابین دو روستای بزرگ چپ و راست سد در شرق یعنی قلندر و لگزی واقع میباشد. که در شهر متابع آن بنام ” سد لگزی ” شناخته میشود.

مطلب پیشنهادی

روستای خوش آلان

روستای خوش آلان روستای خوش آلان یا خوشالان یکی از روستاهای دهستان صومای برادوست ارومیه …

دیدگاهتان را بنویسید